Потребителски рейтинг: 5 / 5

Звезда активнаЗвезда активнаЗвезда активнаЗвезда активнаЗвезда активна
 

 Колаж: Калоян Желязков

„Един ден Сава, бащата на Раковски черпил всеки минувач с котленска гроздова. Когато един човек го попитал какъв е поводът, той отговорил: „Празник е то за мене, зер днес целият ден моят Съби (истинското име на Георги Раковски) не е сторил нито една пакост. А малката сестра на Съби - Нанка беше такава, че пред нея батко й изгледаше хрисим като икона.“

– Откъс от Ц. Родев

   Нанка Търпанска е по-малката сестра на видния възрожденец Георги Раковски. Нанка е родена през 1823г. в гр.Котел и е една от първите котленки, които посещават новооткритото девическо училище. Заради буйния й характер и смели постъпки в котленския фолклор са запазени спомени и песни.

   Когато през 1844 г. баща й и брат й са в затвора в Цариград, заради донос на чорбаджиите, тя извардва в тъмна уличка без капка страх един от виновниците- хаджи Тиньо и го замерва с камъни. Друга смела нейна постъпка се случва през 1854 г. , когато Раковски броди из Котленския балкан и тайно от другите, заедно с нейна приятелка, Нанка отива да го види и да му занесе храна. Но веднъж се случва така, че те биват проследени от турците. Тогава тя извършва нещо, за което се изисква смелост и съобразителност – съблича дрехите си, започва да играе и събира тръни, от което турците са изумени. Приятелката ѝ им казва, че Нанка е луда и те я съжаляват и дори ѝ дават пари.

   Смелата котленка води борба и срещу фанариотското духовенство. Дори има случка през 1860 г. на празника Преображение, в която поп Костадин започва да води службата на гръцки. Тогава Нанка се нахвърля върху попа, наругава го и го изхвърля от църквата с думите: „Няма да зачиташ езика ни, а?”. Заради тази си постъпка е извикана в Търново да отговаря пред турската власт, но е освободена, защото тя успява да ги убеди в правотата си.

   След Освобождението министър-председателят Стефан Стамболов идва в Котел и се среща с Нанка Тръпканска, за да й предложи поборническа пенсия, но тя му отказва с думите: „Ти ли бе, Стефане, Вие ли де ядете народа, за който моят брат ходи да се бие, да мре?!”

Georgi Rakovski

Георги Раковски

 

 

Автор: Силвия Георгиева

Редактори: И. Георгиева, Ц. Рвански

 

ЛИТЕРАТУРНИ ИЗТОЧНИЦИ:

kotel.bg

Тътени - Цончо Родев